Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çetin, Meclis Üyeleri ile 8-9-10 ve 11. Meslek Komitesi üyelerinden oluşan ŞUTSO heyeti, İstanbul Sanayi Odası yönetimine ziyarette bulundu. Karşılıklı ticari ve kurumlar arası ilişkilerin güçlendirilmesinin vurgulandığı ziyarette, ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Şanlıurfa’nın yatırım, üretim, istihdam ve ihracat konusunda sahip olduğu potansiyele dikkat çekti.
Aralarında Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çetin, Meclis Üyeleri, ŞUTSO 8. Grup Mimarlık, Mühendislik, Yapı Denetim Hizmetleri, 9. Grup Yap-Sat İnşaat ve Konut-İşyeri Yapı Kooperatifleri, 10. Grup İnşaat, Taahhüt ve 11. Grup İnşaat Malzemeleri, Hırdavat, Toptan, Perakende Ticareti Meslek Komiteleri Üyelerinin bulunduğu heyet, ŞUTSO Mecdlis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında “46. Uluslararası İnşaat ve Yapı Teknolojileri Fuarı” kapsamında bulundukları İstanbul’da, İstanbul Sanayi Odası (İSO) – ŞUTSO Meslek Komiteleri Ortak İstişare toplantısına katıldı. Toplantıda, her iki odanın ilgili Meslek Komiteleri yaşanan sektörel sorunları ve çözüm önerilerini istişare etti.
Toplantı öncesi ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığındaki heyet, İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a da bir ziyarette bulundu.
İSTANBUL SANAYİ ODASI ŞANLIURFA’YA TEKSTİL SEKTÖRÜ ÖZELİNDE BİR GEZİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Türkiye ve dünya ekonomisinde yaşanan güncel gelişmelerin konuşulduğu ikili görüşmede, özellikle Şanlıurfa ekonomisindeki son gelişmeler, yeni yatırımlar ve istihdam konuları üzerine değerlendirmeler yapıldı. Görüşmede taraflar, kurumlar arası iş birliğinin ve güçlü iletişimin yerel ve ulusal ticaret ile ekonomik kalkınma açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgularken, iki kentin sanayicilerini bir araya getirmek ve saha incelemesi yapabilmek adına Şanlıurfa’ya tekstil sektörü özelinde bir gezi yapılması konusunda mutabık kalındı.
Görüşmede yaptığı konuşmada, Şanlıurfa’nın Türkiye’nin en genç nüfusuna ve en dinamik istihdam yapısına sahip olduğunu dile getiren ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Şanlıurfa’nın yeni sanayi yatırımları için büyük imkânlara sahip olduğunu belirtti. Karadağ, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Çevre illerden göç alan bir iliz. OSB'de 400'e yakın parselimiz var ve hepsi çok önemli sektörlerde yapılmış yatırımları kapsıyor. Şehrimiz adeta bir tekstil adası olma potansiyeli taşıyor. Şu anda 240 yeni parselimizin tahsisine başlanacak. İş gücü konusunda hiçbir sorunumuz yok. Öyle ki, komşu illerimize iş gücü gönderme noktasındayız. Türkiye'nin en genç nüfusu olarak çok ciddi bir potansiyelimiz var. Fakat sanayi alanlarımız nüfusumuza göre yetersiz. Şu anda sanayi iş kollarından 30 bin istihdamımız var. İstihdamın %34'ü tekstil, giyim ve ayakkabı sektörlerini temsil ediyor. Bu yetersiz. Yeni sanayi alanları açtık. Yeni imar çalışmalarıyla yeni tahsisler yapacağız. Bugün Türkiye pamuğunun beşte birini biz üretiyoruz. GAP'ın başkenti konumundayız. GAP bittiğinde 900 bin hektar alanı suluyor olacağız. Son yıllarda özellikle pamuk kalitemizin çok daha ileri bir noktaya gittiğini ve bu konudaki bilincin yükseldiğini söyleyebiliriz.”
Potansiyel fırsat ve iş gücünün kullanılması hususuna değinen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise, Şanlıurfa’nın bu noktada çok önemli fırsatlara sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bizim en büyük arzumuz Marmara bölgemizden doğuya yatırım göndermek. Şanlıurfa bu anlamda çok önemli bir hedef kentimiz. Bunun için çabamız ve isteğimiz var. İstanbul'un en önemli sorunu iş gücü. Bunu Şanlıurfa'da ve muhtelif kentlerimizde çözme şansımız bulunuyor. Şanlurfa yatırım çekme noktasında önemli bir ivme yakalamış durumda. Herkes bu bölgemize gitmekte arzulu. Bazı sektörlerimizin birikimlerini ülkemizde tutmamız gerekiyor. Potansiyel fırsat ve iş gücünü kullanmamız gerekiyor. Şanlıurfa bu noktada çok önemli fırsatlar veriyor. Örneğin bugün Türkiye tekstil sektörünü daha da geliştirmemiz gerekirken ve bunun adresi Urfa olabilir. Özellikle hammadde kaynaklarına yakınlığını da gözetirsek, bu avantaj daha net görülebilir.”