Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi Faaliyete Geçti

TÜBİTAK ve ŞUTSO iş birliğiyle kurulan ŞUTSO Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldığı açılışta konuşan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, “Merkezimiz, gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın bölgesel rekabet gücünün artması, katma değeri yüksek, kaliteli ve güvenilir ürünlerin üretilmesi ve markalaşarak ihraç edilmesi konusunda da önemli bir işlev görecektir” dedi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın “Rekabetçi Sektörler Programı” bünyesinde yürütülen INNOFOOD Projesi kapsamında, TÜBİTAK ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) iş birliğiyle kurulan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi’nin (ŞUTSO - GAAM) açılış töreni gerçekleştirildi. Törene Sanayi ve Teknolojik Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri ve  Hikmet Başak, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ve ilçe kaymakamları, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve ilçe belediye başkanları, Harran Üniversitesi Rektörü Mehmet Tahir Güllüoğlu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri yanı sıra, siyasi parti temsilcileri, ilin kamu kurum ve kuruluşları yetkilileri ile iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Programın ilk açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, ŞUTSO - GAAM’ın kentteki gıda sektöründe katma değeri yüksek, kaliteli ve güvenilir ürünlerinin üretilmesinde  oynayacağı önemli role dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Bakanım, Sayın Milletvekillerim, Sayın Valim ve ilçe kaymakamlarım, Sayın Büyükşehir Belediye Başkan ve ilçe başkanlarım, ilimizin siyasi parti, kamu kurum ve kuruluşların, STK’ların ve iş dünyasının değerli temsilcileri, kıymetli basın mensupları ve tüm misafirler, hepiniz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi’mizin açılış programına hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve kurumum Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum.

 

Saygıdeğer misafirler,

Bugün ilimiz ve bölgemiz iş dünyası, bilhassa da gıda sektöründeki işletmelerimiz adına çok önemli bir rol oynayacak olan Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi’mizin açılışı adına buradayız. Merkezimiz Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Rekabetçi Sektörler Programı” bünyesinde yürütülen INNOFOOD Projesi kapsamında, TÜBİTAK ve kurumumuz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle inşa edildi. Hak verirsiniz ki, böylesi bir merkezi ilimize ve bölgemize kazandırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Merkezimizin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın teşrif etmesi, bizleri ayrıca memnun etmiş, gururlandırmıştır. Hepinizin huzurunda kendisine özellikle teşekkür etmek istiyorum.

 

Kıymetli hazirun,

İlimiz Şanlıurfa hem sahip olduğu alan büyüklüğü hem de üretilen tarımsal ürünlerin çeşitliliği ve üretim oranları itibarıyla olsun, ülkemizde tarımın başkenti konumundadır. Genel anlamda tarım sektörünün ekonomi içindeki payı her ne kadar giderek azalsa da, küresel çapta yaşanan gıda güvenliği, enerji krizi ve kırsal kalkınma sorunu açısından stratejik konumunu korumaya devam etmektedir. Gıda ve enerjide yaşanan ilgili kriz ve sorunların çözümü için tarımsal ürünlerin işletilerek pazara sunulması büyük bir önem taşımaktadır. Bu amaçla biz, 2020 yılında aktif olarak faaliyete geçen ve 2023 yılı itibarıyla genişleme çalışmaları başlatılan 235 hektar alan üzerine kurulu Şanlıurfa Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgemizi kurduk. Türkiye’nin en büyük Gıda OSB’si olan Şanlıurfa Gıda OSB’miz, tarımsal ve hayvansal ürünlerin işletilerek katma değeri yüksek tüketim ürünleri haline getirilmesi adına ciddi bir fonksiyonu yerine getirmektedir. Zira biz, tarıma dayalı yönetilebilir sanayinin gelişmesinin ve bu çerçevede,  tarım ve gıda sektöründe dönemin ruhuna uygun olarak yüksek teknoloji, dijital dönüşüm ve inovatif uygulamaların esas alınmasının büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Nitekim bu yaklaşımın, devletimiz ve hükümetimizin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde başlattığı ve 5 ana bileşenden oluşan “Milli Teknoloji Hamlesi”nin de bir gereği olduğu kanaatindeyiz. Bununla birlikte, büyük bir ekolojik kriz ile karşı karşıya olduğumuz bu dönemde çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımın artırılması ve bu kaynakların üretimde kullanılması da temel önceliklerimiz arasındadır. Bulunduğu konum itibarıyla elverișli iklimi, verimli toprakları, yüksek güneșlenme miktarı, düșük nem oranları, jeotermal su kaynaklarıyla ilimiz daha çok ve büyük yatırımları hak etmektedir. Bu konuda devletimiz, hükümetimiz ve iş dünyamızdan şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da teşvik ve desteklerini artırarak yanımızda durmalarını arz ediyor ve diliyoruz. Zira ilimizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat konusunda çok büyük bir potansiyele sahip olup ülkemizin sayılı illeri arasında olduğunu içtenlikle söyleyebilirim.

Değerli misafirler,

Mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerin yapılacağı ve bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Gıda Araştırma ve Analiz Merkezimiz, gıda ürünlerinin kalitesinin belirlenmesi, Ar-Ge bilincinin artırılması ve bölgemizdeki KOBİ’lerin yanı sıra diğer gıda üreticilerinin küçük ölçekli bilimsel ve teknolojik sorunlarının çözülmesi için hizmet verecektir. Bununla birlikte, bilhassa gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın bölgesel rekabet gücünün artması, katma değeri yüksek, kaliteli ve güvenilir ürünlerin üretilmesi ve markalaşarak ihraç edilmesi konusunda da önemli bir işlev görecektir. Merkezimiz, Şanlıurfa ve komşu illerde gıda endüstrisinin ve ihracatçılarımızın ihtiyaç duyduğu analizlerin akredite olarak yapılmasını sağlayarak firmalarımızı büyük bir maliyetten de kurtaracaktır. Aynı şekilde, ilimizin yatırımlar için cazibe merkezi haline gelmesine katkı sunacağına, dolayısıyla üretim, istihdam ve ihracatımızın artmasına ciddi anlamda olumlu etkide bulunacağına inanıyoruz. Gıda sektöründeki firmalarımız için büyük bir öneme sahip olan, ilimizin ve bölgemizin iktisadi kalkınmasında kayda değer bir rol oynayacak böyle bir merkezin ilimize kazandırılmasında maddi ve manevi anlamda teşvik ve desteklerini esirgemeyen devletimize, hükümetimize, tüm kamu kurum ve kuruşlarımıza, sektör temsilcilerine teşekkür ediyor, Gıda Araştırma ve Analiz Merkezimizin ülkemize, bölgemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Katılımız için bir kez daha şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

 

Programa katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, ” Gıda Araştırma ve Analiz Merkezinin açılışı vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyor her birinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Bereketli toprakları, zengin tarım ürünleri çeşitliliği, kadim tarihinden gelen bilgi birikimiyle tarım ve gastronomi şehri olan Şanlıurfamızda gıda endüstrisinin sürdürülebilir ve teknoloji odaklı gelişimine katkı sağlayacak bu tesisin Şanlıurfamıza, Şanlıurfalı hemşehrilerimize, kardeşlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kıymetli misafirler, tüm dünyanın küresel daralmalardan, krizlerden geçtiği bu dönemde Türkiye yatırım, istihdam, üretim, ihracat rotasında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde emin adımlarla yoluna devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ihracatımız 255,8 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı. Bu rakamla orta vadeli programdaki 155 milyar dolarlık ihracat hedefimize de aşmış olduk. 2023’ün üçüncü çeyreğinde ekonomimiz yüzde 5,9 oranında büyüyerek son 3 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürdü. Salgın öncesi döneme göre son 3 yılda 4 milyonun üzerinde ilave istihdam oluştu. ” dedi.

 

 

 

Kurumlar & İştirakler

Şutso Medya