ŞUTSO'DA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ

23 Mart 2022 | 432

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) 10. Meslek Komitesi Mart Ayı olağan toplantısı Genişletilmiş Sektör Toplantısı olarak gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yetim, Meclis Üyesi Serhat Karadağ, Şanlıurfa Müteahhitler Derneği (ŞUMDER) Başkanı Mustafa Aşıklıoğlu, komite üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla ŞUTSO’da gerçekleştirilen toplantıda, sektörel talepler, sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Odamız bünyesinde faaliyet gösteren ŞUTSO) 10. Meslek Komitesi (İnşaat Müteahhitliği, Hafriyat İşleri ve Bina İşçiliği) sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, gerek yarattığı istihdam gerekse büyüklük açısından özellikle ülkemizde ekonominin lokomotifi görevini üstlenen inşaat sektörünün ve özellikle kamuda iş yapan müteahhitlerin son zamanlardaki önemli sorunlardan birisinin inşaat malzemeleri fiyatlarındaki fahiş artışları olduğu, bu nedenle bazı projelerin tamamlanamadığı, müteahhitlerin iflasın eşiğine geldiği aktarıldı. Ayrıca; Yap – Sat sektöründeki müteahhitlerin de fiyat artışı ve fiyat belirsizliğinden dolayı yeni projelere başlayamadıkları, devam eden projelerin aşırı fiyat artışlarından dolayı tamamlayamadıkları, bazı arsa ve sattıkları daire sahipleri ile mahkemelik oldukları Bunun da toplumda ve sektörde çok ciddi olumsuz etkilerinin görüleceği dile getirildi.

Bu kapsamda, taahhüt müteahhitlerine iş bitimine kadar gerçek fiyat farkı uygulaması yapılması, buna rağmen işlerini yürütemeyecek firmalara şartsız bir şekilde tasfiye hakkı verilmesi ve işlerine devam edecek firmalara süre uzatma verilmesi, hem toplumun hem firmaların ve kamunun mağduriyetinin önlenmesi adına, İnşaat sektöründeki kalemlerin makul seviyeye çekilmesi veya piyasa koşulları göz önüne alınarak revize edilmesi için ŞUTSO Yönetim Kurulu olurları ile TOBB, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığına bildirilmesi kararları alındı.

Ülke ekonomisinde lokomotif olan inşaat sektörü, bünyesinde 400 yakın alt sektörü bulundurmaktadır. Üretim ve istihdama önemli değer katan bu sektörü, son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen değişimler önemli ölçüde etkilemiştir.

Aşağıda, 2021 ve 2022 yılları arasında temel inşaat kalemlerindeki değişimler sunulmuştur.

İnşaat Kalemleri

2022