MECLİS BAŞKANI İLETMİŞ DİYARBAKIR'DA TOPLANTIYA KATILDI

08 Haziran 2015 | 1141

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bkanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Diyarbakır Ticaret Odası (DTSO) ve Diyarbakır Ticaret Borsası’nca (DTB), “Hedefimiz üretim ve enerji üssü bir Türkiye inşa etmek” sloganıyla ’Yerli Malı Belgesi Tanıtım’ toplantısı düzenlendi. Diyarbakır’daki bir otelde düzenlenen toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, Ak Parti Diyarbakır milletvekilli Süleyman Hamzaoğlu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal ile davetliler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Odalar Birliği Başkanı olarak Diyarbakır’ı 15 kez ziyaret ettiğini ve bugün hayırlı sonuçlar getirecek bir toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, kamu ve özel sektörün birlikte çalışınca çok faydalı işleri hayata geçirdiğini bir kez daha gördüklerini ifade etti. 7 bölgede yapmayı planladıkları toplantılarının 3’üncüsünü Diyarbakır’da gerçekleştirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, Yerli Malı Belgesi Alımı ile ilgili yasanın şubat ayında çıkarıldığını, Türkiye genelinde 1994 belge dağıtıldığını ancak Diyarbakır’da bu oran sıfır olduğunu vurguladı. Bu nedenle bu toplantıyı Diyarbakır’da yaptıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Kamuda 30 milyar liralık bir pazar var. Yerli malı ürettiğimiz taktirde kamu ihalelerinde malımızı yüzde 15 daha fazla satma şansımız var. Yapmamız gereken Diyarbakır’da herhangi bir arkadaşımız ürettiği bir mal ile Ticaret ve Sanay Odalarına gelip, müracaat edip, yerli malı belgesi aldığı zaman kamuda ihaleye girdiği zaman Çinliler, Almanlar, Iraklılar benzer malı ne kadar ucuza verirse versin yüzde 15 pahalıya satabilme şansımız olacak” dedi.

TÜRKİYE’Yİ HUZURUN TEMİNATI YAPMALIYIZ

Çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve TOBB olarak çözüm sürecinde ellerini taşın altına koyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Akil insanlarda yer aldık. En zor coğrafyada görev aldık. Sürekli irtibat ve istişare içinde olduk. Oda ve borsa başkanları ile birlikte bakanlara, başbakanlara, cumhurbaşkanımıza giderek, görüş ve beklentilerini anlattık. Bu kapsamda hükümetle 4 kez toplantı yaptık. Sırf bölgemizin sorunlarını tartışmak, konuşmak için toplantı yaptık. Türkiye’yi bütün bu coğrafyada huzur, istikrar ve zenginliğin teminatı yapmalıyız. Bunu da ancak 77 milyon hep birlikte başarabiliriz” diye konuştu.

KALKINMA VE DEMOKRASİ BİRBİRİYLE BAĞLANTILI

Hisarcıklığu’nun ardından konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır’da bu toplantının yapılıyor olmasının son derece anlamlı olduğunu belirterek, “Süreç sayesinde her geçen gün daha iyiye gittiğimizi buradan ifade etmek istiyorum. Türkiye son 12 yılda demokrasisini geliştirirken kalkınmasını da hızlandırdı. Bu ikisi el ele yürüyen süreçler. Bu nedenle ben çözüm sürecini çok önemsiyorum. Süreç bölgenin ve Türkiye’nin geleceği ile yakından ilgilidir. Enerjimizi boşa harcamamalıyız. Farklılıkları, zenginliğimiz olarak görüp, üretimi, istihdamı ve ihracatı arttırmalıyız” dedi.

“YENİ BİR BAŞARI HİKAYESİ YAZACAĞIZ”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise daha önce İstanbul ve Bursa’da yaptıkları toplantılarının üçüncüsünü Diyarbakır’da yaptıklarına dikkat çekerek, seçim öncesine geldiği için bazılarının toplantıyı yapmalarını başka yere çekebileceğini, ancak bunun birkaç ay önce planlanan bir çalışma olduğunu kaydetti. 2008 krizinin dünyada üretimin önemini herkese bir kez daha net olarak gösterdiğine dikkat çeken Işık, “Allah vergisi Maldivler gibi turizm bölgesi olan birkaç ülke dışında, ekonomisi üretime ve sanayiye dayanmayan ülkelerin nasıl perişan olduğunu hepimiz gördük. İspanya ve Yunanistan’ın krizden ne kadar etkilendiğini, Almanya ve Güney Kore’nin ise krizden etkilenmeden yollarına devam ettiğini gördük. Türkiye üretimi ve sanayiyi ihmal ederek büyüyemez. Hükümete geldiğimiz ilk günden itibaren üretime ve sanayiye yaptığı harcama ve verdiği değerin meyvesini 2008’de aldı. Hatırlarsınız sayın Cumhurbaşkanımız bu kriz Türkiye’yi teğet geçecek dediğinde bazıları dalga geçmişlerdi. Ama teğet geçti. 13 yılda Türkiye çok önemli başarılara imza attı. Ama bu Türkiye için yeterli olmaz. Bizim 2023 hedefimiz var. Buna ulaşmak için de inşallah yeni bir başarı hikayesi yazacağız” dedi.

2019 Toplam Ziyaretçi Sayısı: 183242