*Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur. (TTK m. 573/1).
*Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. (TTK m. 573/2).
*Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ancak ortakların sayısı elliyi aşamaz (TTK m. 574/1)
*Limited şirketin esas sermayesi en az 50.000 Türk Lirasıdır. (TTK m. 580/1).
*Şirket sözleşmesinde esas sermaye paylarının itibarî değerleri en az yirmibeş Türk Lirası olarak belirlenebilir. (TTK m. 583/1).
*İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir.
*Yapı denetim şirketleri, sigorta şirketleri, özel güvenlik şirketleri kendi amaçlarının dışında amaç ve konu belirleyemez.
*Amaç konuda her ‘türlü danışmanlık’ ibaresi kabul edilmeyecektir.
*’Fon ve krediye aracılık’ , ‘Hukuk Danışmanlığı’ ibarelerini içeren amaç konular tescil edilmeyecektir.
*Ticaret unvanlarında, “limited şirket” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz. (TTK m43/2).
*En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir. (TTK m 623/1). Bir kişi hem münferiden hem de müştereken temsile yetkili olarak atanamaz.
*Bir tüzel kişinin şirket müdürlüğüne seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına yetkilendirilen gerçek kişiye ilişkin yetkili organ kararının getirilmesi gerekir.
*Bir tüzel kişinin şirket ortağı olması yetkili organın iştirak kararının getirilmesi gerekir.
*Şirkette pasaport numarası ile kayıt olacak yabancı uyruklu hakiki şahıs var ise noter onaylı pasaport tercümesi ve ikamet adresini gösterir potansiyel vergi numarası.
*18 yaşından küçük ortak var ise; kanuni temsilcisinin muvafakat yazısı,
*18 yaşından küçük ortak ile ana-baba veya bunlardan birisi aynı şirkette ortak ise küçüğe kayyum tayin edildiğine dair mahkeme kararı getirilmelidir.
*Şirket sözleşmesinin vekâleten imzalanması ve ortağın/ortakların aynı zamanda şirketi temsile yetkili olması durumunda, ortağın/ortakların ıslak imzasını ihtiva eden vekâletnamenin Müdürlüğümüze ibraz edilmesi koşuluyla ayrıca imza beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır (Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ m. 13/A).
UNVAN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSULAR
*“Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Millî” kelimeleri bir ticaret unvanına ancak Cumhurbaşkanı kararıyla konabilir. (TTK m 46/3).
*Benzer unvan sorgulaması yapılarken, sorgulama yapılacak alana Özne ve devamında yer verilecek olan sektör bazındaki ilk kelime birlikte yazılmalıdır.
*PAZARLAMA, HİZMET, İTHALAT, İHRACAT, YATIRIM, SANAYİ ve TİCARET gibi ibareler, tek başına sektör olarak kabul edilmemektedir.
*Anonim ve limited şirketlerin ticaret unvanında işletme konularından en az birinin yer alması zorunludur. İşletme konusunu gösteren ibarelerde kısaltma yapılamaz.
*Ticaret unvanında resmi olarak tanımlanmış yer adları kullanılabilir, ülke adlarının unvanda kullanılabilmesi için ise o ülkenin yetkili makamlarından izin alınması gerekir.
*Ticaret sicilinden silinen bir ticaret unvanı, unvanın silinmesine ilişkin ilanın Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe başka bir tacir adına yeniden tescil edilemez.
*Bir ticaret unvanı, herhangi bir Ticaret Sicili Müdürlüğünce daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir ticaret unvanından ayırt edilmesi için gerekli olan ek yapılmadan tescil edilemez.
*İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir.