ŞUTSO, YEREL VE ULUSAL BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası  (ŞUTSO) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Şanlıurfa’da görev yapan gazetecilerle bir araya gelen ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, basın mensuplarının Gazeteciler gününü kutlayarak mesleğin zorluğuna ve önemine vurgu yaptı.

 

ŞUTSO, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği programda Şanlıurfa'da görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla buluştu. ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ile Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin katıldığı kahvaltı programında Konuşan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim mesleğin zorluğuna ve önemine vurgu yaptı.

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yönetim Kurulu ve Meclis Üyesi Metin İlengiz şunları dile getirdi:" Sayın Yönetim Kurulu Başkanım, kıymetli Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerim, basın camiamızın saygıdeğer temsilcileri ve emekçileri, hepiniz 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle düzenlediğimiz kahvaltı programımıza hoş geldiniz.

 

Ben Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Eğitim, Matbaacılık, Radyo ve Televizyonculuk Komitesi olan 22. Meslek Komitesi Üyesi Metin İlengiz. Hem kurumum hem de komitem adına burada siz değerli basın çalışanları ile birlikte, hepinizi böyle bir arada görmekten olmaktan mutluluk duydum.

 

Elbette gazetecilik, toplumun bilgi edinme hakkı ve yaşanan gelişmeleri topluma aktarma noktasında en önemli meslektir. Her şeyden önce zorlu ve emek isteyen bir meslektir. Toplumsal birlik, beraberlik ve dayanışmada, ekonomik kalkınmada, sosyokültürel ilerlemede yönlendirici ve yol gösterici rolü oynayan bir meslektir.

Hem kurumumuz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi hem de 22. Meslek Komitesi olarak bizler de basın-yayın ve medya organlarımızın sorun, öneri ve talepleri ile ilgileniyor, dinliyor ve gerekli yetkili makamlara iletiyoruz.

O yüzden burada bulunan ya da bulunmayan ilimizin tüm basın temsilcilerinin sorun, talep ve isteklerini bize iletmelerini önemsiyoruz. Zaten bu kahvaltı programı da bunun bir delilidir. Çünkü burada temel amacımız sizlerle bir araya gelmek, hem sektörel anlamda istişare etmek hem de Odamız ile kıymetli basın kurumlarımız arasındaki ilişki ve iş birliğini güçlendirmektir.“ dedi.

 

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise konuşmasında; " Bugün biraz erken de olsa, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak için bir aradayız. Gazetecilik, halkın bilinçlenmesinde, toplumun yaşanan sosyal, siyasal, kültürel ve en önemlisi de ekonomik gelişmelerden haberdar olmasında, temel bir görev üstlenen, toplumsal barış,

huzur ve güven ortamının güçlenmesinde belirleyici bir rol oynayan bir meslektir. Bununla birlikte, vatandaşların talep ve beklentilerini yansıtarak ilgili kurumlara ulaştırmada önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir. Elbette, bu görevini yerine getirirken farklı dünya görüşünde ve ideolojik, etnik ve dinsel düşüncede olan toplumsal kesimler arasında ayrımcılık yapmamalı, objektif bir anlayışla hareket etmelidir.

Zaten gazetecilik mesleğinin en önemli şiarı da objektifliktir. Gazetecilerin hem ekonomik olarak hem de çalışma koşulları açısından zorlu bir görevi yerine getirdiklerinin farkındayız. Birçok defa şiddete maruz kalabilmekte, özellikle savaş ve şiddet ortamında yaşamlarını bile kaybedebilmektedir.

Örneğin, 3 ayını dolduran İsrail’in Gazze’yi işgali sürecinde 100’den fazla gazeteci hayatını kaybetti. Hakeza Rusya-Ukrayna Savaşı’nda, Suriye ve Irak gibi ülkelerde yaşanan çatışmalarda onlarca gazeteci işlerini yaparken hayatlarını kaybetti. Dolayısıyla, bu meslek toplumu bilgilendirmesi açısında önemli ve kutsal bir meslektir.

Değerli basın emekçileri,

Basın, hukukun ve demokrasinin teminatı kabul edilen kuvvetler ayrılığında dördüncü ilke olarak tanımlanır. Çünkü basının yasama, yürütme ve yargı üzerinde denetleyen, kontrol eden bir rolü vardır. Bundan dolayı basın özgürlüğü demokrasi adına büyük bir önem arz etmektedir.

Güçlü ve özgür basın demek, güçlü demokrasi demektir. Şüphesiz bu da beraberinde güçlü bir ekonomiyi getirecektir. Dolayısıyla, biz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak basını önemsiyor, her zaman karşılıklı güçlü ilişkiler içinde olmayı istiyoruz. Çünkü, kurum olarak yaptığımız ve yapmayı hedeflediğimiz çalışmaları kamuya aktarmada basın en önemli araçtır.

O yüzden, basın-yayın organlarımızdan da Odamızın çalışmalarını daha fazla önemsemelerini, dikkatle takip etmelerini, yazılı ve görsel platformlarında daha fazla yer vermelerini talep ediyoruz. Zira, biz Oda olarak kamu niteliğinde bir kurumuz ve yaptığımız çalışmalar da kamu görevi ve hizmeti niteliği taşımaktadır.

Elbette, bu süreçte biz de maddi ve manevi olarak üzerimize düşeni yerine getirmekten geri durmayacağız. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın.

 

Bu vesileyle, gazetecilik mesleğine gönül verip büyük bir emekle çalışan basın mensuplarımıza sağlık, huzur, özgür ve başarılarla dolu bir meslek hayatı diliyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü gönülden kutluyorum. Ve geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Kurumlar & İştirakler

Şutso Medya