ŞUTSO AYNI İL ODA/BORSA OLAĞAN TOPLANTISINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ev sahipliğinde Aynı İl Oda/Borsa Olağan Toplantısı düzenlendi. Toplantıya ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Şanlıurfa Ticaret Borsası  Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Siverek Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Ayaydın ile Birecik Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Bilgin katıldı.

Toplantı, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim’in konuşması ile başladı. Yaşanan tüm ekonomik sorunlara ve 6 şubat depremleri gibi doğal afetlere rağmen hemen her sektörde yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta sürdürülebilirliğini sağlamak için büyük bir çaba gösterdiklerini belirten Başkan Yetim, konuşmasında şunları ifade etti:

 

“Sayın Başkanlarım ve başkan vekillerim, değerli genel sekreterler, hepinize şahsım ve kurumum ŞUTSO Yönetim Kurulu adına ilimizin Aynı İlin Odaları Toplantısına hoş geldiniz diyor, sizi saygıyla selamlıyorum.

Biliyorsunuz, 6 Şubat'ta "Asrın Felâketi" dediğimiz Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem yaşadık. Deprem bölgesi genelinde, 50 binden fazla insanımızı kaybederken, yüz binlerce bina yıkıldı. Depremden etkilenen ilimiz Şanlıurfa’da da, can kaybı yaşadık, 20 civarında binamız yıkıldı, binlerce binamız ise ağır, orta ve az seviyede olmak üzere, hasar aldı. Aldıkları hasar seviyesine göre binlerce binamız ile ilgili yıkım kararı alındı. Ancak depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen, maalesef bunların kayda değer bir kısmının yıkım işlemleri hala başlatılmış değil.

Deprem bölgemizde ve ilimizde toplumsal anlamda büyük bir felakete yol açtığı gibi, iş dünyamızı da derinden sarstı, ekonomik olarak zorlu bir süreçle karşı karşıya kalmamız neden oldu. Ancak biz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak sorumluluğumuz gereği depremden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen işletmecilerimizi kalkındıracak, faaliyetlerini sürdürmeyi sağlayacak teşvik ve hibe destekleri için önemli çalışmalar başlattık. En büyük ve temel sorunlarımızdan biri olan firmalarımızın finansmana erişimi konusunu her platformda yetkililer ile görüşüp sürekli gündemde tuttuk. Çalışmalarımızın neticesini de aldık, almaya devam ediyoruz. Ayrıca Oda olarak, depremde tüm üyelerimiz ile birlikte el ele vererek ilimizin ve komşu illerin yardımına koştuk, yaralarımızı sarmak için sürekli sahada olduk. Bir de biliyorsunuz, deprem nedeniyle, vergi mükelleflerinin vergi, ceza ve faizlerinin ertelenmesi için deprem bölgesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mücbir Sebep Hali ilan edilmişti. Ancak maalesef, 31 Temmuz’dan itibaren ilimiz Mücbir Sebep Hali’nden çıkarıldı. Bu da, vergi, ceza ve faizler konusunda firmalarımızı biraz zorladı.

Deprem ve ardından yaşadığımız sel felaketi, bununla birlikte küresel ve ülke bazında yaşadığımız ekonomik sorunlar, her ne kadar iktisadi kalkınma ve büyümemizi olumsuz etkilese de, Şanlıurfa olarak 2023 yılında yatırım, üretim, istihdam ve ihracatımızı artırma çalışmalarımıza devam ettik. Belirttiğim gibi, firmalarımızın en çok sıkıntı yaşadığı finansmana erişim konusu üzerinde ısrarla durduk. Hem bölgesel hem de uluslararası iş birlikleri kurma, dış pazara açılma hususunda da katıldığımız uluslararası fuarlarla ihracat imkânları ve avantajlarını tanıma fırsatı yakaladık. Zira, temel hedeflerimizden biri de ilimizin ihracat oranını artırmaktır.

Kısacası, karşılaştığımız tüm sorunlara rağmen, ilimizin ticari, sanayi, turizm ve tarım başta olmak üzere, hemen her sektörde yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta sürdürülebilirliğini sağlamak için büyük bir çaba gösterdik. Önümüzdeki yeni yılda da hep birlikte el birliği ile bu çabalarımızı devam ettireceğimize inanıyor, toplantımızın ilimiz ve kurumlarımız adına verimli geçmesini diliyorum.

Sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

 

Toplantıda, genel olarak 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen ilimiz Şanlıurfa’da iş dünyasının karşılaştığı sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik yürütülen faaliyetler istişare edildi. Bununla birlikte, ilimizin 2023 yılındaki yatırım, üretim, istihdam ve ihracat alanları başta olmak üzere, ekonomik durum değerlendirilmesi yapıldı.

Ayrıca Şanlıurfa’daki tarım dışı arazilerin Güneş Enerjisi Santralleri (GES) için tahsis edilmesi ve bu konuda teşvik ve desteklerin arttırılması için çalışmalar başlatılması, KOBİ’lere yönelik Yatırım Kredilerindeki faiz oranlarının düşürülmesi adına çalışmalar başlatılması, KOBİ'lere yönelik finans destekleri ile yatırım, üretim, istihdam ve ihracat kapasitelerinin artırılması ve bu çerçevede yatırım kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesi konuları ele alındı. Böyle bir adımla birlikte, Şanlıurfa’daki KOBİ’lerin daha kolay bir şekilde finansmana erişimleri sağlanacağı ve dolayısıyla iş yapma potansiyellerini artırmalarına katkıda bulunacağı vurgulandı.

Toplantının sonunda, katılımcı Oda ve Borsa başkanları, ilimizin iktisadi kalkınması ve büyümesi, ticaret, sanayi, tarım ve turizm başta olmak üzere, hemen her sektörde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat potansiyelinin artırılması adına daha fazla işbirliği içinde olunacağı ile ilgili ortak fikir beyan etti. Toplantı, Başkan Yetim’in katılımcılara teşekkür etmesiyle son buldu.

Kurumlar & İştirakler

Şutso Medya