ABD'nin İran'a Yönelik Yeni Yaptırımları Hk.

2017-08-18 10:24:34

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) alınan yazıda, İran'ın "Simorgh" adlı taşıyıcı füzeyi uzaya fırlatmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan, halen Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listesinde bulunan "Shahid Hemmat Industrial Group (SHIG)"a bağlı İran'da yerleşik altı (6) firmaya yaptırım uygulanmasının kararlaştırıldığına yönelik açıklamanın, Washington Büyükelçiliğimizden Dışişleri Bakanlığımıza iletildiği ve Dışişleri Bakanlığımız tarafından da TOBB'a iletildiği bilgisi verilmektedir. Söz konusu 6 firmaya ait bilgiler aşağıda sunulmaktadır.

İlgi yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu ve ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB'nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilgilendirmede bulunulmasında yarar görüldüğü belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan açıklamada yer alan altı (6) firmanın listesi;

• AYIIR AL MO'MENIN INDUSTRIES (a.k.a. AMIR-AL-MO'MENIN COMPLEX; a.k.a. AMIROLMONENIN FACTORIES; a.k.a. AMIROLMEMENIN INDUSTRIES), Esfahan, Iran; Additional Sanction Information- Subject to Secondary Sanctions [NPWMD] [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT IKDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID CHERAGHI INDUSTRIES, Iran; Additional Sanctior.s Information- Subject to Secondary Sanctions [NPWMDJ [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID KALHOR INDUSTIES, Iran; Additional Sanctions Information- Subject to Secondary Sanctions [NPWMD] [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID KARIMI INDUSTRIES, Iran; Additional Sanctions Information- Subject to Secondary Sanctions [NPWMD] [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID RASTEGAR INDUSTRIES, Iran; Additional Sanctions Information- Subject to Secondary Sanctions (NPWMD] [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID VARAMINI INDUSTRIES, Iran; Additional Sanctions Information- Subject to Secondary Sanctions {NPWMDi [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP)